Waarom buitengevel stucwerk? De buitenmuur van uw woning is verouderd waarbij bakstenen beschadigd kunnen zijn Het voegwerk is deels losgelaten of zelfs de stuclaag laat los en is gescheurd. Hierdoor kunt u vochtproblemen binnenshuis hebben waardoor het opknappen van de gevel noodzakelijk wordt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u een mooie strakke witte uitstraling wenst.
Al met al genoeg verschillende redenen om een buitengevel te laten stukadoren. Om een buitengevel te laten stucen dient er een per project een plan van aanpak gemaakt te worden. Dit is om te bepalen welke materialen er gebruikt kunnen worden voor een kwalitatief waterdicht eindresultaat. Er zijn vaak drie opties, een schuurpleister, spachtelputz of het schilderen van uw gevel.
Inhoudsopgave
Welk stucwerk kan op uw buitengevel?
Er zijn diverse mogelijkheden om uw buitengevel te laten stucen. Dit is afhankelijk van uw wensen:
Kalk/cement-gebonden schuurpleister met een lichte zandkorrel
Deze stuclaag is wit of lichtgrijs en wordt geschuurd door de stukadoor. Als deze stuclaag de eindafwerking is verkleurt deze bij regen en krijgt zijn kleur weer terug als het droog is buiten. De stuclaag is bestand tegen vocht en is waterdicht.
Kalk/cement-gebonden stuclaag in combinatie met een buitenkwaliteit latex
De latex kan op kleur gemengd worden en is naderhand goed schoon te maken.
Spachtelputz / sierpleister
Spachtelputz is een korrelafwerking welke in verschillende korrelgroottes verkrijgbaar is. Er kan een keuze gemaakt worden tussen 0,8 mm, 1,2 mm en 1,6 mm korrelgrootte. Spachtelputz kan net als een buitenlatex in de gewenste kleur worden gemengd.
Het is ook mogelijk een verdikte gestucte plint aan te brengen aan de onderkant van het buitengevel stucwerk. Dit geeft een chique en robuuste uitstraling.
Bereken binnen enkele minuten uw prijs:
Buitengevel stucwerk op vuil metselwerk
Bij het stucen van verouderde bakstenen gevels is het belangrijk om eerst te onderzoeken of de gevel veel aanslag, vuil of verontreinigingen bevat. Hierdoor kan het nodig zijn dat de gevel vooraf gereinigd moet worden. Stucwerk buiten hecht zich namelijk alleen goed op een schone ondergrond.
Voor het schoonmaken van de gevel gebruiken we meestal een hogedruk-spuit. Loszittende voegen worden verwijderd en grote gaten vullen we op met een cementgebonden mortel.
Scheuren in metselwerk buiten
Als er scheuren in het metselwerk zitten, brengen we voor het stucen eerst gaasmatten aan als wapening ter voorkoming van nieuwe scheuren. Na het voorbereiden is het tijd om de voorstrijk aan te brengen om het laatste achtergebleven stof en vuil te fixeren. Dit is nodig om een goede hechting van de cementgebonden onderlaag te krijgen.
Om de ramen en deuren worden hoekprofielen of stucstops aangebracht van kunststof of roestvrij staal. Als de gevel tot aan de grond reikt, is het belangrijk om tot 20 cm onder de grond te stucen om optrekkend vocht te voorkomen.
Stucen op schoon metselwerk
Het stucen op een nieuw gemetselde gevel is wat makkelijker dan een bestaande vervuilde gevel. We kunnen dan namelijk direct starten met het aanbrengen van profielen en stucstops. De cementgebonden raaplaag kan daarna worden aangebracht om de voegen te dichten en een vlakke ondergrond te creëren voor de gewenste eindafwerking. Het voorstrijken van schoon metselwerk is dan ook niet nodig.
Buitengevel stucen op oud stucwerk
Wanneer er op de buitenmuur een oude stuclaag zit die verouderd is, poedert, gescheurd is of loslaat, dient de oude stuclaag eerst verwijderd te worden. De stukadoor zal de stuclaag verwijderen en het vuil afvoeren. Daarna kan er gestart worden met het voorstrijken van de gevel voor een correcte hechting. Na het aanbrengen van de profielen bij ramen en deuren kan er worden gestart met het aanbrengen van de onderlaag waarin een gitex gaaslaag tegen scheurvorming is verwerkt waarna we de eindafwerking kunnen aanbrengen.
Bereken binnen enkele minuten uw prijs:
Stucen op isolatie buitenmuur
Het verduurzamen van uw woning om minder energie te gebruiken is vanzelfsprekend belangrijk. Vaak wordt er als eerst gedacht aan het aanbrengen van zonnepanelen of het laten aanbrengen van spouwmuur isolatie.
Wat een veel hoger rendement oplevert, is het isoleren van de buitengevel zodat de warmte binnen blijft. Het isoleren gebeurt met polystreen, een soort piepschuim welke vaak direct op de gevel kan worden verlijmd en indien nodig in de gevel worden verankerd. De isolatie platen zijn in verschillende diktes te verkrijgen afhankelijk van de gewenste RC isolatie waarde.
Nadat de platen zijn aangebracht worden er eerst hoeklijnen en stucstops aangebracht langs ramen en deuren waarna de cementgebonden onderlaag aangebracht waarin gitex wapeningsgaas wordt verwerkt tegen thermische verschillen in de ondergrond. Wanneer de onderlaag is aangebracht kan de eindafwerking worden gestuct.
Prijzen buitengevel stucen
De kosten om een buitenmuur lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van de huidige ondergrond en afwerking op basis van uw wensen. Prijzen voor buitenwerk liggen altijd hoger aangezien de gebruikte materialen waterbestendig moeten zijn, wat een hogere kwaliteit vereist dan binnen stucwerk. De meterprijzen lopen uiteen vanaf 60 euro/m2 voor een enkele stuclaag zonder isolatie tot 100 euro/m2 voor een compleet pakket met isolatie en een stuc of schilderlaag op kleur. Kijk ook een op de website van de belastingdienst of er onder 9% Btw gestuct kan worden.
Wilt u de buitenkant van uw woning laten stucen? Dan bent u bij Deni Stukadoors aan het juiste adres! Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan voor advies en stucadoor prijzen.
Ja, zolang het metselwerk schoon is kan er direct worden gestart met stucen. Bij vervuilde gevels zullen deze eerst met een hogedrukreiniger moeten worden schoongemaakt.
Afhankelijk van de ondergrond kunnen wij de keuze maken tussen een kalk/ cementgebonden onderlaag voor minerale ondergronden of een cementgebonden hechtpleister voor isolatie platen of bestaand stucwerk.
De prijzen voor het stucen van een buitengevel beginnen vanaf 60 euro/m2 en kunnen oplopen tot boven de 100 euro/m2. De huidige ondergrond en de gewenste eindafwerking bepalen de uiteindelijke m2 prijs.
Ja, buitenstucwerk is bestand tegen water. Het ene product zal water opnemen en afgeven en een ander product zorg ervoor dat de gevel geheel waterafstotend is.
Nee, dit is een keuze. De woning kan al van binnenuit of in de spouwmuren geïsoleerd zijn. Dit betekend dat het isoleren van de buitengevel dan niet meer nodig is. Is de woning helemaal niet geïsoleerd dan raden wij aan buitengevel isolatie aan te laten brengen alvorens de gevel te gaan stucen.