Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning staat u als kersverse huiseigenaar vaak voor de keuze hoe u de wanden en plafonds wilt laten afwerken. Een populaire optie is het laten stucen van de muren. Stucwerk kan een woning een strakke en moderne uitstraling geven, maar er zijn ook nadelen en aandachtspunten waar men rekening mee moet houden. Hier bespreken we de voordelen en nadelen van het stucen van een nieuwbouwwoning en geven we tips voor een succesvol resultaat. Verder bespreken we het stappenplan dat wij hanteren voor het stucen en latex spuiten van een nieuwbouwwoning.
Inhoudsopgave
Voordelen van nieuwbouw stucen
1. Strakke en moderne uitstraling
Een van de grootste voordelen van stucwerk is de strakke en moderne uitstraling die het geeft. Een glad gestucte muur oogt netjes en zorgt voor een hoogwaardig afgewerkt interieur. Dit kan de waarde van de woning verhogen en maakt het gemakkelijker om meubels en decoraties te combineren.
2. Veelzijdigheid in afwerking
Stucwerk biedt een breed scala aan afwerkingsmogelijkheden. Van glad pleisterwerk tot structuur- en sierpleister, de keuze is groot. Hierdoor kan de afwerking precies worden aangepast aan de smaak en stijl van de bewoner. Bovendien kan stucwerk in verschillende kleuren worden aangebracht of later worden geschilderd.
3. Verbeterde isolatie en geluidsdemping
Hoewel stucwerk zelf geen isolatiemateriaal is, kan het in combinatie met isolerende onderlagen bijdragen aan een betere thermische en akoestische isolatie. Dit kan zorgen voor een aangenamere leefomgeving, waarbij de warmte in de winter beter behouden blijft en geluidsoverlast van buitenaf verminderd wordt.
4. Duurzaamheid en onderhoudsgemak
Goed aangebracht stucwerk is duurzaam en kan vele jaren meegaan zonder dat er veel onderhoud nodig is. Stucwerk kan gemakkelijk worden gereinigd en kleine beschadigingen kunnen vaak eenvoudig worden gerepareerd. Dit maakt het een praktische keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame afwerking.
Bereken binnen enkele minuten uw prijs:
Waar op te letten bij het stucen van nieuwbouw?
Krimpscheuren in nieuwbouw
Nieuwbouwwoningen hebben de neiging om in de eerste jaren na de bouw te werken. Dit komt door het drogen en zetten van de constructiematerialen. Dit proces kan krimpscheuren in het stucwerk veroorzaken, wat esthetisch storend kan zijn. Hoewel deze scheuren vaak eenvoudig te herstellen zijn, kunnen ze terugkerend zijn in de eerste jaren na de bouw.
Naast dat alles nieuw is in uw nieuwe woning dient deze zich te zetten op de fundering (5 jaar) waardoor beweging ontstaat tussen de verschillende gebruikte materialen in de bouw van uw woning. Simpel gezegd zakt de nieuwe woning langzaam de grond in door het gewicht van de woning en de invloed van de zwaartekracht. De scheuren kunnen dus ontstaan bij beide producten en kunnen helaas niet worden voorkomen.
Het voordeel bij stucwerk is dat na verwaarlozing van de zetting na 2 tot 3 jaar wij scheuren makkelijk voor u kunnen herstellen. Bij behang zien wij vaak plooien in de inwendige hoeken en loslatend behang wat veel moeilijker te herstellen is. Ook de kosten van stucen of behangen verschillen niet veel van elkaar. Vaak praten we over 1 tot 2 euro/m2 verschil in prijs. Het advies vanuit ons is dan ook om nieuwbouw te stucen!
Wij adviseren u graag
Wij kunnen u goed adviseren over de mogelijkheden om uw nieuwbouw woning te laten stucen maar u kunt ook een online offerte bij ons aanvragen. Wij hebben de nodige kennis en ervaring in huis en werken met vakmensen welke hun vak goed verstaan.
Bij veel nieuwbouw projecten zijn wij al geweest om onze werkzaamheden uit te voeren, denk hierbij aan projecten in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Rotterdam, Weesp, Muiden, Amersfoort, Den-Haag en omstreken.
Glad stucen nieuwbouw en latex spuitwerk
Bij het stucen van de nieuwbouw is er vaak een dunnere laag nodig dan in een bestaande woning. Dit komt omdat vanuit de bouw wordt opgeleverd met behangklare wanden en spack gespoten plafonds. Wanneer de ondergronden al voorbewerkt zijn vanuit de bouw kunnen wij een dunpleister stuclaag van 0-3 mm aanbrengen. Het is dan ook voldoende om een saus klaar en glad resultaat te krijgen.
De plafonds worden wel vaak nog met authentiek stucwerk gestuct met een laagdikte van gemiddeld 6mm of meer. Reden hiervan is dat er vaak sleuven in het plafond aanwezig zijn (v-naden) waarbij de kanaalplaten soms niet op gelijke hoogte liggen en er een dikkere stuclaag benodigd is om de plafonds glad af te werken.
Welke type stucwerk voor de plafonds het meest geschikt is kan worden bekeken op locatie op een kijk- of inmeetdag op de bouw. Na het stucen van de wanden en of plafonds werken wij deze regelmatig verder af met latex verf. Latex spuitwerk of latex aanbrengen met hand doormiddel van rollen behoort tot de mogelijkheden bij ons.
Latex spuiten is vaak de beste optie voor de nieuwbouw omdat dit sneller is en zorgt voor een superstrak resultaat. Vandaar dat er veel voor deze techniek vaak wordt gekozen. De gestucte wanden en plafonds behandelen wij voor met een voorstrijk zodat er daarna in 2 lagen latex afgewerkt worden in een schrobklasse 1 of 2 kwaliteit latex. Indien gewenst is het daarnaast mogelijk om uw wanden en plafonds te laten kleuren door ons.
Renovlies of nieuwbouw stucen?
Voorop staat dat elk stukadoors- of behangbedrijf zijn eigen belangen heeft bij de discussie te stucen of behang aan te brengen in uw nieuwbouwwoning. Wij als stukadoorsbedrijf bieden enkel stucwerk aan en onze mening over het aanbrengen van renovlies is wat genuanceerd. Dit zal dan ook niets afdoen over de beste keuze wandafwerking voor de nieuwbouw.
Wij praten hier over twee heel verschillende producten welke niet met elkaar te vergelijken zijn maar wel hetzelfde doel hebben. Namelijk strakke gladde wanden welke in een kort tijdsbestek kunnen worden aangebracht. Er wordt vaak gedacht dat renovlies scheuren tegengaat. Dit is echter een fabel.
Bereken binnen enkele minuten uw prijs:
Stappenplan nieuwbouw stucen & latex spuiten:
Glad stucwerk dunpleister
- Ten eerste wordt bij de start in uw nieuwe woning gaan we als eerst aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden. De ramen en deuren worden afgeplakt en worden hoekprofielen op uitwendige hoeken geplaatst waar nodig. Tegen het scheuren door zetting van de woning wordt wapeningsgaas aangebracht op scheur gevoelige plekken. Het wapeningsgaas wordt afgesmeerd met een hechtgips welke niet voorgestreken hoeft te worden.
- Ten tweede nadat de voorbereidingen gedaan zijn kan er gestart worden met het stucen van de wanden en plafonds. De plafonds worden voorgestreken en met de hand gestuct. De behangklare wanden worden in 1 of 2 lagen gepleisterd met een spackmes. Het materiaal kan machinaal maar ook handmatig worden aangebracht, kortom de kwaliteit zal gelijk blijven.
- Nadat de wanden en plafonds droog zijn worden de wanden en plafonds licht opgeschuurd met een grote schuurmachine. De mes slagen en oneffenheden worden zo weggeschuurd waarna de wanden en plafonds klaar zijn om verder af te werken met latex.
- Inwendige hoeken worden dichtgezet met een flexibele kit welke overschilderbaar is. Daarnaast is dit ook om scheurvorming zo veel mogelijk te minimaliseren.
Latex spuiten
- Er kan nu gestart worden met voorbereiden van het latex spuitwerk schilderwerk. De wanden en plafonds worden voorgestreken met een voorstrijk voor latex. De voorstrijk zet stof vast en haalt deels de zuiging uit het stucwerk. Daarnaast zorgt het voorstrijken voor een goede hechting tussen het stuc en latex werk.
- De eerste laag van de twee lagen latex kan nu verspoten worden. Na het aanbrengen van de eerste laag welke vrij snel droog zal de schilder de laatste oneffenheden door de schilder worden nagelopen om daarna de laatste laag latex aan te brengen.
- Na het spuiten van de laatste laag latex wordt het afplakmateriaal van ramen en deuren verwijderd en door ons afgevoerd. De vloeren worden bezemschoon opgeleverd. Uw woning is nu klaar voor de verdere inrichting!
Ja, dunpleister is alleen geschikt voor nieuwbouw en niet geschikt voor de bestaande bouw. De voorwaarde voor het aanbrengen van dunpleister is dat de wanden behangklaar dienen te zijn.
De m2 prijs voor dunpleister op de wanden begint vanaf 10 euro/m2. Plafonds in de dunpleister is niet ons advies i.v.m. de v-naden in het plafond. Wij raden aan de plafonds in de gips te smeren voor een m2 prijs vanaf 17 euro/m2.
Na het aanbrengen van dunpleister op de wanden dient het werk 1 tot 2 dagen te drogen om te kunnen gaan schilderen. Het is een vochtarm product.