Spackspuiten is een korrelstructuur welke doormiddel van een spuitmachine en compressor gespoten wordt op wanden of plafonds. Voor het aanbrengen van deze structuur wordt gebruikt gemaakt van voorgemengd vloeibaar materiaal wat bestaat uit een kunsthars en kalk pasta. Wij noemen dit in de stucadoorswereld ook wel spack.
Spack wordt in 9 van de 10 gevallen gespoten met een in helder wit. Kleuren zijn ook mogelijk maar worden veel minder in de praktijk gebruikt aangezien deze materialen bij de fabriek besteld moeten worden wat leidt tot een lange wachttijd op de materialen.
De spackmachine kan op allerlei manieren worden ingesteld om de gewenste korrelgrootte te krijgen. Er kan indien gewenst een proefstukje gemaakt worden bij aanvang van de werkzaamheden om zo de juiste grootte te bepalen. De meeste van onze klanten kiezen voor een zo fijn mogelijke korrel.
Het aanbrengen van spackspuitwerk
Tijdens het spackspuiten wordt er met een spackspuitmachine eerst een onderlaag van pleisterwerk aangebracht. Deze wordt glad gemest met een groot spackmes waardoor de meeste kleine oneffenheden en gaatjes in de ondergrond verdwijnen.
Mocht het nou zo zijn dat er grote gaten in de wanden of plafonds zitten dan zal er op voorhand met gips reparaties uitgevoerd moeten worden. Ook dient deze eerst gladde pleisterlaag ook om de ondergrondkleur niet door te laten schemeren. Dit is namelijk als snel het geval bij donker beton, of andere donkere ondergronden.
Het spackspuitwerk wordt altijd in twee lagen aangebracht, tenzij de ondergrond al wit en glad is. Dan kan er wel in 1 laag spack worden aangebracht.
- Meslaag: Dit is de eerste laag. Met deze laag word de muur en plafond glad gemaakt. Kleine gaatjes en oneffenheden worden hiermee weggewerkt.
- Afkorrellaag: Dit is de eindafwerking. De laatste gespoten laag bepaalt de uiteindelijke structuur van het spuitwerk.
Spackspuitwerk is toepasbaar op vele ondergronden zolang dit maar een pleisterdrager betreft. Het is ook mogelijk in de toekomst om de spack te schilderen met een latex muurverf. Hier zijn speciale soorten latex voor genaamd spackverf omdat de spack nogal zuigend is en dit snel tot banen en strepen kan leiden in het schilderwerk. De spackverf is normaliter helder wit maar deze kan altijd in andere kleuren gemengd worden.
Bereken binnen enkele minuten uw prijs:
Spackspuiten wanden en plafonds
Zoals we eerder hebben vertelt, weet u al dat spack vaak in de standaard kleur wit gespoten wordt. Maar lichte natuur tinten en andere kleuren zijn ook mogelijk om te kiezen. De gewenste kleur is te kiezen op basis van vele kleurenwaaiers bij Deni Stukadoor.
Het spuitwerk van wanden en plafonds kan worden toegepast op verschillende ondergronden zoals op: Beton, Fermacell, behangklare gipsplaten, behang klare giboblokken en oud glad stucwerk. Heeft u een twijfel over uw eigen ondergrond? Kunt u nog altijd contact opnemen met ons en het navragen.
Spackspuiten in een nieuwbouwwoning, kan dat?
Vaak zien wij als standaard spackspuitwerk op plafonds welke vanuit de bouw wordt aangebracht. Dit is de goedkoopste afwerking welke de bouwer kan aanbrengen om deze woonklaar te maken. Wij krijgen vaak de vraag van onze klanten de behang klare wanden welke nog verder afgewerkt dienen te worden in de spack te spuiten. Het is immers de voordeligste afwerking voor de wanden in 1 keer woon klaar af te werken zonder dat er geschilderd hoeft te worden.
Wij adviseren onze klanten minimaal de eerste 5 jaar de wanden niet in de spack te laten spuiten. De reden hiervan is dat een nieuwbouwwoning zich nog dient te zetten op de fundering waardoor er zettingsscheuren kunnen ontstaan op overgangen, inwendige hoeken en andere scheurgevoelige plekken. Om deze reden werken wij nieuwbouwwoningen glad af vaak in combinatie met latex spuitwerk.
Glad stucwerk kan na het ontstaan van scheurvorming op glad pleisterwerk goed worden hersteld zodat de scheuren na het herstel niet meer zichtbaar zijn. Met het herstel van scheuren kunt u het beste 2 tot 3 jaar wachten totdat de scheuren uitgewerkt zijn en de woning zo goed al gezet is. Wilt u toch heel graag een korrelstructuur op uw wanden dan kunt u na 5 jaar spack laten spuiten zonder dat er scheuren in het werk komen. Ook behoort het aanbrengen van spachtelputz op die termijn tot de mogelijkheden.
Bereken binnen enkele minuten uw prijs:
Ondergrond voor spackspuiten
Voor het laten aanbrengen van spackspuitwerk is het van belang dat de ondergrond stof en vetvrij zijn. Ook loszittende delen of loszittend schilderwerk zal eerst verwijderd moeten worden alvorens de onderlaag voor spack aan te kunnen brengen. In de gevallen dat de ondergronden wel stoffig of vervuild zijn is het advies deze voor te gaan behandelen met een voorstrijk of diepgrond zodat de bestaande ondergrond gefixeerd wordt en de spackspuitlaag een goede hechting krijgt.
Voordelen van spackspuiten
De voordelen van het spuitwerk zijn:
- Spackspuiten is goedkoper dan traditioneel glad stucwerk.
- Snel aan te brengen wand of plafond als eindafwerking.
- Spack kan op kleur worden gemaakt.
- Te gebruiken in de natte ruimtes.
Prijzen spackspuitwerk
Bent u benieuwd naar de kosten van uw spuitwerk? De gemiddelde m2 prijzen liggen tussen de 7 euro en 12 euro/m2 ex. Btw. De prijzen zijn afhankelijk van de ondergrond en of er op voorhand reparaties uitgevoerd moeten worden. U kunt gratis een vrijblijvende offerte aanvragen binnen 2 minuten!
De gemiddelde m2 prijs van spackspuiten zonder reparaties uit te voeren is 10 euro/m2 ex. Btw. Voor grote oppervlaktes kan de m2 prijs omlaag.
Voor het zelf spacken van wanden of plafonds is er een machine benodigd incl. een compressor. U kunt deze werkzaamheden beter uit handen geven. Kleine reparatie kunnen wel zelf gedaan worden met een spack reparatie spuitbus van Alabastine.